• ORTHOmagazine

  • Uitgave 2, jaargang 34 | 2016

    In deze uitgave onder andere:

    • Azijn zinvol bij colitis ulcerosa
    • Multi verkleint sterftekans bij beroerte
    • Aardbeien en bosbessen voor het brein
    • Eiwitten gunstig voor diabeet
    • Minder kans op MS met koffie?
    • Polyfenolrijke olijfolie gunstig voor brein
    • Polyfenolrijke olijfolie gunstig voor brein

    Vitamine B1-tekorten in Nederland

    Niet herkend en onderschat, vooral door alcohol- en medicijngebruik. Inmiddels is de aandacht voor de vitamine B1-gebreksziekte beriberi danig verslapt. Terwijl (subklinische) tekorten zich blijkbaar ook in ons land voordoen. Sterker: de gemiste diagnoses stapelen zich op.

    Pagina 46
    Hightech-teelt versus voedingswaarde

    De weerstand van ons plantaardig voedsel vermindert. Gewassen worden door de huidige productiemethoden, inclusief GMO, steeds kwetsbaarder. Hoe gezond zijn planten nog waarvan de teelt en het transport onderhevig zijn aan verderfelijke praktijken? Reden om nog verdergaande maatregelen te nemen. Een analyse aan de hand van de banaan.

    Pagina 54
    Neuropathie door hoge dosis vitamine B6 … of lage B12?

    De laatste jaren is vitamine B6-suppletie in hoge dosering in opspraak gekomen. Bij sommige personen geeft het naast hoge bloedspiegels ook neuropathische klachten. De onderliggende mechanismen zijn nog onduidelijk. In dit artikel wordt een aantal factoren belicht die mogelijk hiervoor een verklaring geven.

    Pagina 60
    Alarm: Aluminium en Alzheimer

    De ziekte van Alzheimer is geassocieerd met aluminium, een ‘alomtegenwoordige’ neurotoxine. De meest actieve onderzoeker op dit terrein is de Britse bioloog dr. Chris Exley. Exley doet inmiddels onderzoek naar een remedie: siliciumrijk mineraalwater. De Nederlandse Alzheimeronderzoeker Scheltens zegt geen verband te zien.

    Pagina 66
  • ORTHOmagazine